jún
7

 

Ha úgy döntesz, hogy külföldön fogsz élni egy kis időre, akkor gondolni kell arra is, hogy esetleg szükséged lesz étkezned néha. Mivel egy másik országban vagy sajnos, vagy szerencsére fel kell venni az adott nemzet étkezi szokásait, ami esetenként igen eltérő Anyukád főztjétől. Kedves fogadócsaládommal betekintést nyerhettem egy belga család étkezési szokásaiba.

A legfőbb különbségek számomra:

·         sokkal több zöldséget fogyasztanak

·         sokkal kevesebb fűszert használnak

·         nem nassolnak, napi 3 főétkezés van, és max. 1-1 gyümölcsöt esznek az étkezések között, bár azt sem nagyon.

 

Családon belül:

Reggeli:       valamilyen teljes kiőrlésű müzli, esetenként egy sonkás, mézes, lekváros, vagy füstölt lazacos kenyér, tea (de szigorúan cukor nélkül, tejjel), ananászlé (nagyon ritkán narancslé).

Ebéd: hétköznap valami gyorsan elkészíthetőt esznek, pl. szendvics,               vagy tészta, amit kaspókban árulnak... 

                           A szendvicshez nagyon finom szendvicskrémek kaphatók, pl.                 tonhalas, csirkés különféle fűszerezéssel (curry, andalúz, portugál,       provence-i), zöldséges, stb.

 

 

 Vacsora:      a családom például minden este főz valamit, mindig meleget eszünk.

Előétel: potage, ez egy nagyon sűrű zöldségleves. Először megfőzik a zöldségeket, krémsajtot adnak hozzá, majd összeturmixolják. Kicsit emlékeztet a főzelékre, de ugye nincs benne semmi, gyakorlatilag csak egy pép. Eleinte idegenkedtem, de mára már nagyon szeretem (kivétel a lestyánosat), a répás a kedvencem. Mindegyik alapja a krumpli és ehhez jön hozzá egy szabadon választott zöldség, vagy több, pl. répa, lestyán, brokkoli… A potage után gyakran eszünk valamilyen salátát baguettel.

Főétel: Ratatuillle: ezt leginkább a magyar lecsóhoz tudnám hasonlítani. Alapja a paprika, paradicsom meg hagyma, paradicsomos szósszal összefőzve. Ők nem tesznek bele bacont, rizst (tarhonyát), vagy tojást sem. A ratatuillet általában rizzsel esszük, vagy tojásrántottával, néha valamilyen sülthússal.

Bárány comb: elég sokszor van bárány. Múltkor beszélgettünk az apukával és kérdezte h otthon milyen húsokat eszünk, és meglepődött, hogy nálunk otthon nem annyira divat a bárányhús. Itt mindennapos.

Steak: hát igen… kint létem alatt sikerült összebarátkoznom a félig átsütött véres húsokkal. Ezért már megérte kijönni, nem?! J Rám való tekintettel jobban megsütik, mint amennyire szívük szerint tennék, de normál helyzetben szinte nyersen eszik, ami egy kicsit kiábrándító számomra, de azért ők is és én is alkalmazkodtam. Ehhez párolt zöldbabot, vagy rizst, vagy párolt sóskalevelet készítenek. (Bár egyik húst sem sütik át rendesen az én normám szerint.)

A többi ételhez nem hiszem, hogy bármit is magyaráznom kéne: zöldséges lasagne, tészta, szószos husi, grill csirke (de meglepő, hogy kevés csirkét esznek és nincs rendes leves, meg főzelék).

Desszert: sajt(ok): ha kinyitom a hűtőt legalább 6-7 féle sajt van benne mindig. Kecskesajt, a brüsszeli speciális sajt (amit min. 6 hónapig érlelnek, de nem ritka az 1 év sem), hollandi sajt, feta, mozzarella, és krémsajtok. Ha nem sajtot, akkor gyümölcsöt csipegetünk.

 

Családon kívül:

Belgiumnak van néhány nevezetes étele, amiket ebben a bejegyzésben mindenképp meg kell említeni. Ilyen például a sült krumpli és a gofri. A sült krumplit olyan sokszínűen fel tudják használni, hogy némelyik tényleg meglepő, mint például a „Mitraillettes”, ami egy óriáskiflit jelent tele sült krumplival, kevés salátával, hagymával és hamburgerhusival, meg 5 kiló szósszal. Ezt még nem volt merszem kipróbálni, de a blogért mindent! Tegnap este megkóstoltuk, és nagyon finom volt, csak ajánlani tudom. Inkább ezt venném meg 4€-ért, mint egy gofrit… Íme, a kép:

Gofri: a belvárosban nagyon sok helyen lehet venni. A natúr gofri 2€ körül van, de ha már extrábbat akarunk enni, akkor többet kell rászánni, mondjuk olyan 4-5€-t. Ilyenkor kérhetünk rá epret, banánt, nutellát, lekvárt, satöbbi tejszínhabbal.

Quick: ez egyenlő a mekivel, csak a francia megfelelője. Nem is érdemes neki nagyobb reklámot csapni…

 

        

  

 

 

 







Inni pedig csakis a verhetetlen belga söröket szabad! Mivel nem szeretem a söröket, és nem is vagyok egy nagy szakértő a témában, ezért javaslom, hogy aki nem hiszi, az járjon utána... ;)

 Remélem segíteni tudtam a döntésben, hogy ki mit kérjen, ha esetleg Brüsszelben jár.

Jó étvágyat!  J

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://brusszelbementem.blog.hu/api/trackback/id/tr32964545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása